Efectele speciale uimitoare din Parasite
Cum se folosește Parasite de un set design uimitor și de efecte speciale invizibile pentru a deveni unul din cele mai bune filme din 2019
Regizorul corean Bong Joon-Ho și-a pus amprenta asupra cinematografiei internaționale încă înainte de Parasite, regizând filme ca Memories of Murder, Snowpiercer sau Mother. Însă cu Parasite acesta a stabilit record după record. După ce a câștigat premiul Palme d’Or la Cannes, filmul a luat cu asalt Globurile de Aur și Oscarurile de anul acesta, câștigând premii după premii și fiind primul film într-o altă limbă decât engleză care câștiga premiul Oscar pentru cel mai bun film.
Când te uiți la film nu îți poți imagina cât la sută din acesta conține cadre cu efecte speciale. Casa din film nu e o casă, ci este un platou în care a fost construit parterul casei, iar etajul a fost adăugat ulterior prin CGI. Jinmo Yung, editorul lui Bong Joon Ho, a montat filmul folosind Final Cut Pro 7 care, în ciuda vechimii versiunii, a reușit fără probleme să se descurce cu fișierele ProRes de la Alexa 65. Afetr Effects a fost folosit pentru pre-vizualizarea și sincronizarea cadrelor care au beneficiat de efectele speciale.
Jinmo s-a inspirat de la David Fincher pentru tehnica folosită, prin care Bong a avut nu doar libertatea de a folosi cea mai bună dublă pentru scenele sale, dar și libertatea de a combina diferite duble pentru același cadru, chiar și când exista o mișcare a camerei. Acesta este un proces pe care Fincher l-a folosit intensiv pentru The Social Network, dar pe care l-a folosit și când a lucrat la serialul Mindhunter.
Totuși, cred că întrebarea de pe buzele tuturor este de ce a fost nevoie de atâtea efecte speciale? Nu e SF, nu e fantasy, nu e nici măcar un film de acțiune. E o dramă care are acțiunea în zilele noastre. Da, corect, dar pe scurt, filmul are mai multe locații, printre care și o casă scumpă ce reprezintă locația principală. Răspunsul poate fi împărțit în două. În primul rând, atunci când ai de construit decoruri impunatoare, de cele mai multe ori este mai ieftin să „construiești” totul prin CGI. În al doilea rând, construind totul digital, Bong Joon-Ho a avut sub control toată producția și a putut să se asigure că produsul final va fi în perfectă concordanță cu viziunea sa pentru film.
Și acum, după ce am văzut câte cadre au avut încorporate efecte speciale, vă mai aduc o chestie interesantă. Hai să vedem mai jos cum reacționează artiștii VFX atunci când văd câte efecte speciale au fost folosite la Parasite și ce părere au despre tot procesul.