Efectele speciale din Deadpool
Deadpool a intrat pe marile ecrane cu un mare bang, spulberând record după record şi îndreptându-se spre cele mai mari încasări din toate timpurile ale unui film cu rating R. Dacă ne gândim că este primul film regizat de Tim Miller, totul devine cu atât mai impresionant. De buget nici nu mai zic, fiind incredibil de mic în comparaţie cu oricare alt film cu super-eroi care şi-a făcut loc pe marile ecrane în ultimii ani. Cu toate astea, Deadpool a avut nevoie de multă muncă la capitolul efecte speciale, de la scena de început de pe autostradă, unde s-a creat o mare parte din scenă prin CGI, până la crearea lui Colossus, uriaşul din metal cu inima de aur.
Cum a început epopeea Deadpool? Tim Miller a fost angajat de către cei de la Fox ca regizor al unui viitor film solo Deadpool şi a creat un „test-footage” pe care l-a prezentat şefilor studioului. Pentru acest „test-footage” Miller l-a folosit pe Ryan Reynolds captându-i mişcările în studio, apoi recreând întreaga scenă prin CGI. Cei de la Fox au pus filmul undeva pe un raft, însă după câţiva ani test-footage-ul a ajuns online , iar fanii au fost încântaţi de ceea ce au văzut. Astfel, cei de la Fox s-au răzgândit şi au hotărât să îl aducă pânăla urmă pe Deadpool pe marile ecrane.
Pentru aducerea lui Colossus pe marile ecrane, producătrorii au avut nevoie de cinci actori diferiţi şi de o colaborare foarte strânsă între toate casele de producţie de efecte speciale care au participat la producţia filmului. Dar de ce a fost nevoi de cinci actori diferiţi pentru crearea personajului? În primul rând, a fost folosit un actor pentru partea de motion capture. Apoi, un alt actor, mult mai înalt (cam 2.05 m) a fost folosit în lucrul cu actorii pe platou. Acesta a purtat şi nişte platforme în picioare, pentru a-l înălţa şi mai mult, ajungând astfel la o înălţime de peste 2.15 m. Dar pentru că acesta nu a avut figura necesară pentru modelarea lui Colossus, a fost ales un al treilea actor, care are o linie a bărbiei mult mai pronunţată. Apoi, al patrulea actor a fost folosit pentru voce, pentru a reda acel accent tipic rusesc al lui Colossus. Şi pentru că niciunul dintre aceşti patru actori nu avea expresiile faciale pe care le dorea regizorul Tim Miller, a fost angajat un al cincilea actor pentru animarea expresiilor faciale ale personajului. Tot acest proces îl vedeţi explicat în video-ul de mai jos:
Una din cele mai impresionante scene ale filmului a fost scena de început, o scenă de 85 de secunde în care camera se plimbă printr-un accident pe autostradă îngheţat parcă în timp, totul în timp ce pe ecran se desfăşoară genericul de început, cu texte de genul ” Regizat de unu’ supra plătit” sau ” Produs de idioţi”. Totul pentru a ne da din start tonul filmului.
Una din cele mai impresionante scene ale filmului a fost scena de început, o scenă de 85 de secunde în care camera se plimbă printr-un accident pe autostradă îngheţat parcă în timp, totul în timp ce pe ecran se desfăşoară genericul de început, cu texte de genul ” Regizat de unu’ supra plătit” sau ” Produs de idioţi”. Totul pentru a reuşi să ne sugereze din start tonul filmului. Această scenă a fost realizată prin CGI de către echipa de la Blur VFX şi face parte dintr-o altă scenă de acţiune care are loc pe o autostradă, de care se ocupa o altă casă de efecte speciale. Imagini pentru fundalul acestei scene au fost înregistate în Detroit cu un echipament pe care au fost montate 7 camere Red Dragon.