Rezultatele sesiunii de finanţare a CNC

Azi noapte s-au anunţat listele cu finanţările acordate de CNC. În total 16 proiecte de lung-metraj au primit finanţare, iar cea mai mare sumă, de aproximativ 1 milion de euro, a primit-o Cristian Mungiu pentru proiectul RMN, scris de regizor şi pe care acesta îl va co-regiza cu fotograful  Cristian Movilă. Mai departe pe listă apar Cătălin Mitulescu şi Tudor Giurgiu, care au primit puţin peste 2000000 de lei fiecare pentru Fata munţilor, respectiv Acoperirea. Finanţare de peste 1 milion de lei au mai primit Cristi Puiu pentru Sierra Nevada, Radu Jude pentru Inimi cicatrizate şi Corneliu Porumboiu pentru Comoara. Iulia Rugină apare pe listă cu două proiecte, unul fiind Breaking News, filmul care trebuia să fie lung-metrajul ei de debut iar celălalt fiind Love building 2, continuarea hitului de anul trecut produs de Actorie de film. Alţi regizori care mai apar pe lista de câştigători pentru lung-metraj sunt Florin Piersic Jr., Anca Damian, Iura Luncaşu, Horaţiu Mălăele, Peter Greenway, Corneliu Gheorghiţă, Ruxandra Zenide şi Jesus Del Cerro.

La categoria scurt-metraj avem 12 regizori pe lista câştigătorilor, printre care Andrei Gruzinski cu O faptă bună, Paul Negoescu pentru Vreme de câine, Tudor Cristian Jurgiu cu Nemulţumiri Interioare sau Sebastian Mihăilescu pentru Groapa.

Şapte proiecte apar pe lista lung-metrajelor de ficţiune debut, printre care Charlton Heston al lui Andrei Creţulescu, Un pas în urma serafimilor al lui Daniel Sandu, La drum cu tata al Ancăi Miruna Lăzărescu sau Profu’ lui Radu Dragomir.

Pentru lung-metraj şi scurt-metraj animaţie avem 7 proiecte pe listă, printre care  Draculato(u)r al lui Robert Lakatos, Ruginoasa  lui Dan Panaitescu sau Opinci al lui Anton Groves.

La documentar avem 10 nume pe listă, cea mai mare finanţare primind-o Corneliu Gheorghiţă pentru Rituri ale despărţirii. Printre documentarele cu finanţare găsim Din umbre  al lui Andrei Tănăsescu, despre dezvoltarea culturii hip-hop în România, Ouăle lui Tarzan al lui Alexandru Solomon sau Împărăteasa roşie al lui Radu Gabrea.

Juriul care a notat scenariile la lung-metraj şi scurt-metraj ficţiune şi dezvoltare proiecte a fost format din criticul Irina Margareta Nistor, Irina Chiriţă – producător (Contra timp şi Contra Timp 2, Pro TV), scriitoarea Doina Ruști, regizorii Andrei Ujică şi Florin Şerban.

Documentarele au fost jurizate de producătorul Lucian Pricop (Femeia visurilor, Sistemul nervos, Ceva bun de la viaţă), Ionela Bănărescu – producător (emisiunea „Poveştiri adevărate”, Acasă TV), Iulian Comanescu – analist media, producător.

Juriul la animație i-a avut ca membri pe regizorul Radu Igazsag, jurnalista Ruxandra Grecu (emisiunea „Ca-n filme”, Digi24) și criticul Florin Barbu.

Lista completă a proiectelor care au primit finanţare o găsiţi AICI.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim