Sunt deschise înscrierile pentru Transilvania Talent Lab şi Transilvania Pitch Stop
Pentru cei pasionaţi de lumea filmului, Festivalul de Film Transilvania a început înscrierile în cele două proiecte dedicate lor, Transilvania Pitch Stop şi Transilvania Talent Lab.
TIFF organizaează anul acesta o nouă ediţie a programului Transilvania Pitch Stop, dedicat cineaştilor din România aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Acest program oferă consultanţă personalizată de dezvoltare de scenariu, training și o platformă pentru susținerea pitch-ului în fața unor potențiali parteneri. Prin parteneriatul cu Festivalul de la Locarno, TPS susține primii pași către finanțarea celor mai promițătoare proiecte de film, facilitându-le vizibilitatea la nivel internațional.
Până pe 30 aprilie 2016, regizorii sunt invitați să își înscrie un proiect de lungmetraj de ficțiune aflat într-o etapă de început a dezvoltării. Se va acorda o atenție specială proiectelor de calitate cu un potențial ridicat de a fi realizate, cu accent pe cele cu buget redus și independente. Este recomandată prezența unui producător atașat proiectului. Regizorii și producătorii celor cinci proiecte selecționate vor fi invitați la TIFF, unde, în cadrul unui atelier-maraton de șase zile, se vor forma grupuri de lucru – echipa proiectului și trainerii. Accentul activității în grup va fi pus pe idei eficiente de „vânzare” a proiectului în fața unor potențiali parteneri instituționali și finanțatori, pregătirea pitch-ului, dar și pe consultanța la nivel de scenariu și structură dramaturgică din partea trainerilor și experților implicați. TPS pune accent pe interacțiunea dintre grupuri și familiarizarea cu fiecare proiect în parte, încurajând colaborarea și schimbul de idei între echipe, pentru o experiență creativă completă. Unul dintre premiile acordate în urma deliberării celor trei membri ai juriului este TPS Development Award – în valoare de 2000 de euro, oferit de TIFF și adjudecat anul trecut de Ivana Mladenovic, cu proiectul Soldații. CoCo Award i-a fost acordat anul trecut lui Bogdan Mureșanu, pentru 1985, constând în includerea proiectului în cadrul Connecting Cottbus East West Co-production Market. În urma parteneriatului semnat de la prima ediție cu Festivalul de la Locarno, două proiecte câștigătoare vor fi invitate în cadrul Locarno Industry Days, pentru un matchmaking personalizat cu profesioniștii din industrie (producători, companii de finanțare, agenți de vânzări, distribuitori). Înscrierile pentru Transiulvania Pitch Stop se mai pot face până sâmbătă, 30 aprilie 2016.
Anul acesta, TIFF organizează a cincea ediţie a Transilvania Talent Lab, un workshop organizat cu scopul de a educa și promova tinere talente în diverse domenii ale cinematografiei. Cea de-a cincea ediţie le este dedicată tinerilor profesioniști, reprezentanți ai unor ONG-uri, interesați de managementul/ administrarea sălilor de cinema, cât și celor ce ocupă deja o astfel de funcție, TTL fiind un prim pas important în introducerea lor în lumea industriei cinematografice europene.
TTL se adresează managerilor de săli de cinema sau celor ce îşi doresc să urmeze această carieră în România și Republica Moldova, să înțeleagă bazele și circuitul industriei cinematografice profesioniste europene sau să dezvolte un prim proiect cinematografic similar în localitatea în care locuiesc.
Ediţia de anul acesta a TTL are un scop precis, de a veni în sprijinul celor care conduc puţinele săli de cinema rămase deschise sau al celor care îşi doresc să pornească pe acest drum, şi de a le oferi accesul la un training profesionist, cu experţi internaţionali. Astfel, își pot dezvolta atribuţiile de manageri/ administratori, descoperind tainele curatoriei şi importanţa vitală a promovării şi marketingului, cât şi secretele construirii unei comunităţi de iubitori de film în localitatea/ regiunea lor.
Toți cei interesați sunt invitați să se înscrie până pe 15 mai 2016. Nu este nevoie de o pregătire universitară în domeniul filmului. Însă experiența relevantă în domeniu, cât și derularea unor activități similare, vor constitui un plus în procesul de selecție. Workshop-ul se va desfăşura atât în limba română, cât şi în limba engleză.
Mai multe detalii despre înscriere ala cele două programe puteţi găsi pe Tiff.ro, site-ul oficial al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.