8 evenimente de neratat la TIFF 2020

Astăzi începe la Cluj-Napoca o ediție mult mai restrânsă a Festivalului Internațional de Film Transilvania, o ediție care are loc într-o perioadă a anului total neobișnuită pentru festival, totul din cauza situației actuale. Deși multe festivaluri au fost anulate anul acesta la nivel mondial, organizatorii TIFF 2020 au reușit să aducă o variantă intrată la apă a festivalului și în acest an difficil pentru piața evenimetelor.

O parte dintre filmele ce pot fi văzute anul acesta la TIFF pot fi găsite și în varianta online pe TIFF Unlimited pe perioada festivalului, acestea fiind disponibile gratuit abonaților platformei sau în urma achiziționării unui bilet pentru toți ceilalți. Pentru cei care sunt în Cluj-Napoca în această perioadă sau aleg să vină la festival, am pentru voi acum 8 evenimente de neratat la TIFF 2020.

1. Gala de deschidere – La Belle Epoque

Dacă ai avea șansa să călătorești în timp, în ce moment din istorie ți-ai dori să te întorci? În comedia romantică La Belle Époque / Cei mai frumoși ani, protagonistul jucat de starul francez Daniel Auteuil alege să retrăiască ziua în care a cunoscut-o pe soția sa, interpretată de fermecătoarea Fanny Ardant.

2. Weekend la Castel – 1-2 august

Weekend la Castel debutează sâmbătă, 1 august, de la ora 21:30, cu cine-concertul Faust, în acompaniamentul live al lui Jean-François Zygel. De la miezul nopții, spectatorii pot vedea un film pe cât de amuzant, pe atât de dement: Deerskin (r. Quentin Dupieux) înseamnă reîntâlnirea cu Jean Dujardin, primul actor francez câștigător al unui Oscar pentru rol principal cu The Artist, în ipostaza unui bărbat obsedat de haina sa vintage, pentru care își aruncă în aer nu doar economiile, ci și întreaga viață.

Lansat anul acesta la Sundance, Be Water deschide seara de duminică, 2 august, de la Bonțida. Filosofia lui Bruce Lee este linia pe care se construiește cel mai recent documentar dedicat personalității actorului și sportivului care a inspirat o întreagă generație, regizat de Bao Nguyen și proiectat de la 21:30. Filmul Le choc du futur, semnat de Marc Collin, co-fondatorul trupei Nouvelle Vague încheie, de la 23:45, weekendul – o incursiune în începuturile muzicii electronice din anii ’70, cu beat-uri și gadgeturi care au anticipat un sound cu mult timp înainte ca el să devină mainstream.

3. Arkhai Sculpture Park, Vlaha – 7-9 august

Pentru prima oară la TIFF, Surorile Osoianu vor deschide seara de vineri, de la ora 20:00, cu un concert în care „cele cinci voci gemene” vor interpreta mici bijuterii din folclorul autentic românesc. Fenomenul tăierilor ilegale și al comerțului cu lemn este subiectul din Lemn, documentarul semnat de Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, proiectat la Vlaha începând cu ora 21:30. Imediat după, este programată și premiera românească a filmului Salcia/ Willow (r. Milcho Manchevski), povestea a trei femei, din trei epoci diferite, cărora maternitatea le transformă destinele.

Una dintre cele mai longevive trupe de rock alternativ din România, Vița de Vie, concertează sâmbătă, 8 august, la Vlaha, de la 20:00. Filmele proiectate apoi, de la ora 21:30, respectiv 23:45, prezintă două realități diferite și, totuși, unite de puterea distructivă a corupției. n 2019, antreprenorul Ștefan Mandachi decide să construiască primul metru de autostradă din Moldova, un gest simbolic ce pornește o întreagă campanie civică în întreaga țară, inclusiv o „grevă națională”. 30 de ani și 15 minute, proiectat în premieră, în prezența lui Mandachi, documentează nu doar acest moment, ci și toate frustrările unui popor aflat în eterna așteptare a unor schimbări în bine. Schimbări pe care eroina din The County preferă să le ia pe cont propriu: cel mai recent film al lui Grímur Hákonarson (Premiul Special al Juriului cu Rams, TIFF 2015) este despre corupție, loialitate și puterea unei femei de a-și lua soarta în mâini.

La 100 de ani de la nașterea lui Federico Fellini, redescoperim Amarcord, comedia ce ironizează ,eterna adolescență’’ a italienilor sub influența fascismului și a Bisericii. Ea va fi precedată, la 20:00, de un concert de muzică tradițională maghiară al ansamblului clujean Tokos, care susține constant spectacole în țară și în Europa. 

4. El Robo del Siglo / Heist of the Century

Jaful secolului / The Heist of the Century (r. Ariel Winograd) este povestea celebrului jaf care i-a inspirat pe creatorii seriei La casa del papel și care s-a petrecut în realitate în Argentina. Un must-see si pentru fanii seriei Ocean’s 11.

5. Zilele Filmului Românesc

Mai bogată ca niciodată în premiere, selecția de filme românești de la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania cuprinde un număr record de 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje, care vor fi proiectate, în prezența realizatorilor, între 31 iulie și 9 august, la Cluj-Napoca. 15 dintre ele vor avea parte de prima întâlnire cu publicul din România, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, iar șapte vor fi în premieră mondială.

6. Amarcord

Un orasel italian, aproape de mare, anii ’30, la inceputul ascensiunii fascismului. Tinerii din localitate vor fi, de-a lungul unui an, protagonistii unor intamplari fara egal, ce le va marca existenta. Fellini semneaza nu numai un film autobiografic, despre anii tineretii petrecuti la Rimini, dar si un film poetic, nostaligic, a carui forta de sugestie este amplificata de muzica compozitorului Nino Rota. Pelicula este o adevarata sinteza a operei lui Fellini, in care abunda personaje extravagante, fascinante.

7 . Gala de închidere – Effacer l’Historique / Delete History

O comedie franceză, premiată cu Ursul de Argint la Berlin, va închide TIFF 2020 în Piața Unirii Open Air duminică, 9 august: Effacer l’historique/ Delete History, cel mai nou film de Benoît Delépine și Gustave Kervern, favoriți ai publicului la TIFF în trecut, cu Aaltra. Victimele internetului declară război giganților tehnologici în comedia savuroasă care surprinde efectele bulversante ale digitalizării asupra vieții cotidiene a celor trecuți de vârsta a doua.

8. Servants

Servants, un film slovac filmat impecabil, cu o atmosferă care îți dă fiori, unde îl veți putea revedea pe Vlad Ivanov vorbind slovaca fluent.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim