Un documentar de 90 de minute despre clasicul horror Tăcerea mieilor
Cei de la FilmmakerIQ.com ne aduc un documentar exceptional de 90 de minute despre producţia clasicului horror Tăcerea mieilor, lansat în 1991 şi regizat de Jonathan Demme. Filmul este o adaptare a romanului omonim semnat de Thomas Harris, cel de-al doilea roman al său în care îl găsim pe Dr. Hannibal Lecter. Pe lângă Sir Anthony Hopkins, care preia rolul doctorului, îi mai avem în distribuţie pe Jodie Foster şi Scott Glenn.
Documentarul de mai jos ne arată în detaliu cum a pornit producţia filmului şi cum a ajuns să fie considerat un film clasic şi e un “must-see”, atât pentru fanii filmului, cât şi pentru cei care sunt curioşi să afle ce se întâmplă în spatele camerei în timpul producţiei unui film şi, mai ales, cum ajunge acel film de la idee până la produsul finit gata de lansare. Iar cei interesaţi să facă un film, indiferent de anvergura lui, vor găsi ce să înveţe din acest tip de documentare, ce să facă şi ce să nu facă.
La început, regizorul nu credea că Jodie Foster va fi protrivită pentru rolul agentei Clarice Sterling, deşi actriţam câştigătoare a premiului Oscar, îşi dorea foarte mult să prindă acest rol, al unei începătoare în rândul FBI-ului, care va avea o relaţie ciudată cu Dr. Lecter, dar care până la urmă va reuşi să îl prindă pe criminalul “Buffalo Bill”. Îniţial, Demme ar fi vrut-o în rolul agentei FBI pe Michelle Pfeiffer, care a refuzat rolul. LA fel, pentru rolul lui Hannibal Lecter pe listă au fost şi Daniel Day-Lewis şi Sean Connery. Dar până la urmă rolul a ajuns la Hopkins, şi până la apariţia serialului Hannibal, nu aş fi văzut pe altcineva interpretând acel rol în afara lui Hopkins. Tăcerea mieilor a câştigat cinci premii Oscar şi a ajuns să fie considerat un film cult.
Personajul lui Hannibal Lecter a apărut prima dată în romanul lui Thomas Harris Red Dragon, care a fost adaptat apoi într-un film în 1987, Manhunter, în care rolul doctorului a fost interpretat de Brian Cox, iar numele de familie a fost schimbat în Lektor. Apoi, după Tăcerea mieilor, o întreagă franciză a pornit, pe marele şi micul ecran, care continuă şi în ziua de azi.
Acum vă invit să vă puneţi comozi şi să vă uitaţi la acest documentar de 90 de minute: