[Recenzie] Superman: Red Son
Ce s-ar fi întâmplat dacă Superman ar fi aterizat undeva în Ucraina?
De la această întrebare pornește Mark Millar în Superman: Red Son, în care se întreabă cum ar fi arătat lumea dacă Superman nu ar fi fost crescut în spiritul american ci mai degrabă ca un „poster-boy” al mamei Rusia. Iar rezultatul este uimitor din punctul meu de vedere, mai ales că beneficiază și de grafica creată de Dave Johnson și Kilian Plunkett.
Este foarte interesant cum povestea spusă de Millar se întinde pe o perioadă mai îndelungată, atingând figuri celebre din istorie, cum ar fi Iosif Stalin, J.F. Kenndey sau Eisenhower pe care le încorporează în mitologia lui Superman. În această lume, Lois Lane este măritată cu Lex Luthor, un om de știință genial care la un moment dat va deveni președintele SUA. Hal Jordan își folosește inelul de Green Lantern ca o armă militară, în timp ce Batman e un terorist ce încearcă să submineze regimul lui Superman.
În acest origin-story “pe dos”, mitologia lui Superman rămâne puțin în spate pentru a lăsa în prim-plan aspectul politic, această variantă alternativă a Războiului Rece. Totuși, este o poveste cu o desfășurare inedită și neașteptată pentru cei mai mulți dintre noi. Chiar dacă Omul de Oțel a schimbat taberele, totuși autorul nu ia partea niciuneia dintre părți, lăsând totul la latitudinea cititorului fără să emită judecăți morale. Interesantă ar fi o comparatie între personajele pe care le știm și iubim și variantele lor din această lume alternativă.
Personajele sunt credibile, chiar și motivația lui Lex Luthor de a-l distruge pe Superman este credibilă și mai complexă decât aceea din timeline-ul original. Dar pe lângă povestea foarte bună cu care suntem tratați în Superman: Red Son, volumul are parte de un sfârșit extraordinar, care ne lasă puțin pe gânduri la destinul acetei lumi alternative. Nu o să vi-l dezvălui acum, ar fi păcat să nu vă lovească acest sfârșit așa, pe neștiute atunci când citiți volumul.
Pentru mine Superman: Red Son a fost o surpriză plăcută, dat fiind faptul că am o afinitate pentru istorie și pentru poveștile care ne prezintă o istorie alternativă (11.22.63 al lui Stephen King, The Man in the High Castle al lui Philip K. Dick). Combinația între mitologia personajului care a deschis drumul supereroilor în benzi desenate în anii ’40, chiar dacă una alternativă, și personaje și fapte istorice este una câștigatoare.
Volumul este decent ca grosime, are 168 de pagini care includ și schițe originale ale personajelor realizate de Dave Johnson și Kilian Plunkett. Acest volum poate fi comandat de la Books-Express.ro sau dacă aveți răbdare până vine din Marea Britanie, de la Book Depository.