Cele mai așteptate filme ale toamnei 2016

În ultimii ani, avem parte în mod constant de surprize la box-office, atât pozitive cât și, mai ales, negative. Blockbustere cu așteptări incredibil de mari reușesc “performanța” de a avea încasări jenante, în timp ce unele filme cu buget considerabil mai mic, independente, reușesc să atragă atenția cinefililor din întreaga lume.
Vara asta nu a făcut excepție. Am avut parte de blockbusterele care au eșuat lamentabil la box-office, dar și de surprize plăcute. Iar toamna care tocmai a început nu va face excepție. Toamna este de obicei cea mai așteptată perioadă a anului de către iubitorii de filme, pentru că acum se lansează de obicei majoritatea filmelor cu pretenții la diferite premii, culminând cu Oscarurile. Mai jos vă voi face un rezumat al filmelor care cred eu că merită să fie văzute în acest sfârșit de an, împărțite cumva pe categorii (blockbustere, comedii, filme românești, filme de Oscar, etc.).
La capitolul potențiale blockbustere stăm destul de bine toamna asta, deși vom avea un singur film bazat pe benzi desenate, Doctor Strange al celor de la Marvel. După succesul avut cu Gardienii Galaxiei, cei de la Marvel au hotărât să mai riște cu un personaj nu foarte popular în rândul publicului general. Astfel, toamna asta Benedict Cumberbatch ni-l va aduce pe marile ecrane pe Dr. Stephen Strange, dar și puțină magie. La sfârșitul anului, cei de la Disney (proprietarii Marvel) ne vor aduce un nou film din seria Star Wars, Rogue One. De data asta este vorba de un prequel, al cărui acțiune are loc cu puțin înainte de Star Wars: A New Hope și care urmărește aventurile unor rebeli în încercarea lor de a fura planurile Death Star.
Tom Hanks reia rolul profesorului Robert Langdon în Inferno, cea de-a treia ecranizare după un roman de-al lui Dan Brown. De data asta, el trebuie să își recupereze memoria pentru a putea opri un complot care are legătură cu Dante. Tom Cruise revine în rolul lui Jack Reacher pentru al doilea film dintr-o serie bazată pe romanele lui Lee Child, Jack Reacher: Never Go Back. Tot toamna asta vom avea parte de un film care va extinde universul filmelor bazate pe cărțile din seria Harry Potter. Fantastic Beasts and Where to Find Them îl are în rolul principal pe Eddie Redmayne și este bazat pe o carte citită de către personajele din Harry Potter în perioada petrecută la Hogwarts. Filmul îl urmărește pe Newt Scavanger, care caută creaturi fantastice în lumea secereta a vrăjitoarelor din New York.
Denzel Washington conduce o distribuție de zile mari pentru remake-ul westernului Cei Șapte Magnifici, care la rândul său a fost un remake al filmului Cei Șapte Samurai al lui Kurosawa. Lui i se alătura în distribuție Chris Pratt și Vincent D’Onofrio, iar filmul ne spune povestea a șapte pistolari angajați de o femeie să apere un roasel de o bandă de bandiți. Alt film foarte așteptat toamna asta este Snowden, filmul lui Oliver Stone care spune povestea lui Edward Snowden, cel care a dezvăluit lumii întregi felul în care NSA-ul american spionează pe toată lumea.
La capitolul flme de Oscar, toamna a început deja o dată cu apariția pe marile ecrane a filmului Sully, regizat de Clint Eastwood și cu Tom Hanks în rolul principal, care ne spune povestea miracolului de pe râul Hudson, când capitanul Sullyberger a reușit să aterizeze un avion cu 155 de oameni la bord în mijlocul râului Hudson din New York. Deepwater Horizon este o dramă care îl are în rolul principal pe Mark Wahlberg și este bazată pe povestea reală a celei mai mari scurgeri de petrol din istoria Americii. The Birth of a Nation, drama care a impresionat anul acesta la Sundance, va avea debutul pe maril eecrane tot în această toamnă și speră la succes enorm în perioada premiilor, în ciuda problemelor legale avute de regizorul și scenaristul Nate Parker.
În luna decembrie vom avea parte de câteva lansări limitate a unor filme care se vor lansa la nivel mondial la începutul anului viitor, totul doar pentru a avea o șansă la nominalizările pentru Oscar. Gold, un thriller în care Matthew McConaughey caută aur în Borneo, va avea o lansare limitată de Crăciun. Iar șansele sale de Oscar cresc atunci când adăugăm încă un câștigător al Oscarului lângă McConaughey, în persoana scenaristului și regziorului Stephen Gaghan (Traffic, Syriana). Unul din filmele apreciate la Sundance anul acesta, Manchester by the Sea, are șanse la câteva nominalizări, poate chiar pentru interpretările protagonstilor Casey Affleck și Michelle Williams.
La La Land, filmul care ni-i aduce pe Ryan Gosling și Emma Stone în ritm de dans pe marile ecrane, are șanse la nominalizări, mai ales când ne gândim la precedentul regizorului Damien Chazelle (Whiplash). Binenteles, mai avem destule titluri care ar pute avea șanse la nominalizări, printre care Silence al lui Martin Scorsese, Bleed for This, o dramă despre box cu Miles Teller și Robert De Niro sau Billy Lynn’s Long Halftime Walk al lui Ang Lee. Dar probabil vom vorbi mai mult despre șansele la nominalizări și premii undeva la începutul anului viitor.
Despre următoarele două filme nu știu dacă vor avea ceva șanse la nominalizări, deși din ce spun cei ce le-au văzut de meritat ar merita. Dar asta o vom vedea mai încolo. Important este că sunt unele din cele mai așteptate filme care vor putea fi văzute toamna asta. Unul dintre ele este The Girl on the Train, film bazat pe romanul omonim scris de Paula Hawkins. Filmul atrage atenția asupra sa prin asemănarea cu Gone Girl, mai ales în materie de răsturnări de situație și prin personajul principal feminin, interpretat de Emily Blunt. Rămâne doar de văzut dacă regizorul Tate Taylor se poate ridica la înălțimea lui David Fincher. Un alt film extrem de așteptat este Hacksaw Ridge, revenirea în scaunul regizoral după 10 ani a lui Mel Gibson. De altfel prezența lui Gibson pe generic, chiar și în statut de regizor, s-ar putea să îi dăuneze filmului în cursa pentru nominalizările la Oscar, deși ar merita o asemenea recunoastere dacă ar fi să ne luăm după cei ce l-au văzut deja la Veneția.
Să nu uităm și de filmele românești care vor ajunge pe ecrane în această toamnă. Șirul a început deja cu Sieranevada, filmul lui Cristi Puiu care este propunerea României la Oscarul pentru film străin, în timp ce în acest weekend a intrat pe ecrane și Câini. Filmul lui Bogdan Mirică a câștigat premiul Fipresci la Cannes, marele premiu la TIFF, festival unde a fost vizionat cu casa închisă (cu toatre biletele vândute înainte de începerea festivalului). Ceea ce ne spune că filmul merită văzut. Dacă nu sunteți convinsi, vă spun și eu: filmul MERITĂ văzut. Puteți citi și articolul care îi este dedicat la categoria Recomandări.
La început de octombrie va ajunge în cinematografe și comedia Două Lozuri, în regia lui Paul Negoescu și produsă de Actorie defilm.ro, cei care ne-au mai adus și Love Building și Alt Love Building. Comedia îi are în rolurile principale pe aceiași Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguta, cărora li se adaugă cei mai noi absolvenți ai școlii lor de actorie de film. Două Lozuri este un film de public, care probabil că va atrage multa lume în cinematografe (și pe merit). Un alt film românesc așteptat să își facă debutul toamna asta este 6,8 pe scară Richter, cel mai nou film al lui Nae Caranfil. Filmul a putut fi văzut în avanpremieră în această vară în deschiderea TIFF.
Dar pentru că toamna asta trebuie să ne și destined, să râdem, hai să vedem dacă vom avea și ceva comedii bune de văzut. Și avem. Deja rulează la noi pe ecrane Bridget Jones Însărcinată, al treilea film în care Renee Zellweger și Colin Firth mai fac o încercare de a fi împreună. Încercare zădărnicită (sau nu?) de data asta de Patrick Dempsey. Să nu uităm și de Bad Santa 2, continuarea succesului din urma cu cativa ani cu Billy Bob Thornton în rolul celui mai mitocan Moș Craciun din toate timpurile. Tot toamna asta Tim Burton revine pe marile ecrane cu cel mai recent film al său, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, cu Eva Green în rolul principal, film bazat pe o îndrăgită carte pentru copii.
La capitolul animații, vom avea câteva surprize. Stroks se pregătește de lansare pe marile ecrane, iar la noi va veni într-o variantă dublată în care îl vom putea auzi și pe Smiley. În noiembrie vine și Moana, animația care are acțiunea în Pacificul de Sud, pentru ca mai apoi să apară și Sing, o animație despre un concurs de cântat între animale.
După cum putem vedea, avem în față o toamnă plină de filme bune, pe toate gusturile. La capitolul mențiuni aș mai putea preciza încă niște titluri: The Accountant cu Ben Affleck, Assassin’s Creed cu Michael Fassbender, bazat pe jocul omonim, Allied, filmul care este și în centru unui scandal, avându-i în rolurile principale pe Brad Pitt și Marion Cotillard. Nocturnal Animals al lui Tom Ford și Arrival al lui Denis Villeneuve ar trebui puse și ele într-o listă a filmelor de vizionat. Oricum, ideea de bază este că fiecare are de unde să aleagă exact ce i se potriveste în materie de film. Vizionare Plăcută!