10 lucruri interesante la 40 de ani de la lansarea Jaws

Azi se împlinesc fix 40 de ani de când era lansat pe marile ecrane Jaws, filmul lui Steven Spielberg considerat a fi primul “summer blockbuster” de la Hollywood. Jaws este incredibil de apreciat şi după 40 de ani, iar nenumăraţi regizori împrumută şi în zilele noastre elemente din filmul lui Spielberg, care la lansare a ajuns într-un timp foarte scurt filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile până atunci. Tehnica prin care Spielberg  induce spectatorilor o frică faţă de un rechin pe care în mare parte din film aceştia nici nu îl văd l-a făcut pe regizor să fie recunoscut ca un maestru în a da publicului exact ce acesta îşi doreşte şi astfel în a avea filme cu succes la box-office.

Pentru că azi se împlinesc 40 de ani de când Jaws a ajuns pe marile ecrane hai să vedem 10 lucruri pe care probabil nu le ştii despre primul success major al lui Steven Spielberg.

  1. Producătorii Richard Zanuck and David Brown au cheltuit 150.000$ pentru drepturile de ecranizare ale romanului omonim al lui Peter Benchley şi au fost de acord să îl lase pe autor să încerce să îşi transforme cartea în scenariu. Cu toate astea, niciuna dintre versiunile sale nu au fost folosite.
  2. Deşi romanul Jaws pe care e bazat filmul a fost vândut în peste 5,5 milioane copii până la lansarea filmului, unul dintre membrii echipei nu era un fan al cărţii lui Benchley. Robert Shaw a declarat unui reporter că Jaws nu e un roman, ci o poveste scrisă de un comitet, “a piece of shit”.
  3. Jon Voight a fost dorit pentru rolul lui Hooper, însă actorul a refuzat. Si Jeff Bridges a fost dorit pentru rol înainte ca acesta să îi fie oferit lui Richard Dreyfuss. Totuşi actorul a refuzat initial spunând că preferă să privească acest film şi să nu filmeze pentru el. După câteva săptămâni Dreyfuss şi-a văzut interpretarea din comedia The Apprenticeship of Duddy Kravitz şi s-a răzgândit în privinţa rolului din Jaws temându-se că nu va mai găsi de lucru la Hollywood.
  4. Pentru rolul lui Quint Spielberg l-a vrut pe Lee Marvin, însă actorul nu a fost interesat pentru că îşi dorea un concediu în acel moment. Mai mult, actorul îşi dorea un concediu la pescuit, iar filmnările pentru Jaws nu semănau deloc cu un concediu. Astfel, producătorii i l-au sugerat pe Shaw, care tocmai jucase în The Sting.
  5. Pentru a se asigura că sângele folosit în film va arăta cât mai vibrant din punct de vedere vizual, Spielberg a cerut ca niciun alt obiect strălucitor să nu ajungă în acele cadre
  6. .Pentru filmări au fost folosiţi 3 rechini mecanici, fiecare cântărind în jur de o tonă şi jumătate şi costând în jur de 150.000$. Cu toate astea, aceştia au provocat destule probleme în timpul filmărilor, scufundându-se în mai multe ocazii sau explodându-le părţile hidraulice. Mai mult, după mult stat în apă la filmări, aceştia s-au şi decolorat.
  7. Pentru a trece timpul pe platou, Spielberg şi Dreyfuss cântau melodii ale muzicianului-comediant Stan Freberg, iar regizorul a aranjat o cameră de proiecţie pe una dintre bărci pentru destinderea dintre filmări.
  8. Pentru scena în care Hooper se scufundă în cuşca subacvatică Spielberg a avut nevoie de imagini cu un rechin-alb viu. Regizorul i-a angajat pe Ron şi Valerie Taylor, realizatori de filme documentare, să filmeze aceste animale în apele din Australia. Problema a fost că rechinii filmaţi de cei doi erau cu 3 metri mai scurţi decât cel din film. Pentru a îndrepta această problemă, Spielberg a angajat o dublură de doar  1.50 m înalţime pentru rolul lui Dreyfuss pentru a păstra proporţiile în scenă.
  9. Din această cauză Dreyfuss nu a putut să filmeze prim-planul din momentul în care rechinul se apropie de cuşcă. Spielberg a avut norocul ca dublura actorului să aibă o barbă asemănătoare cu a acestuia, astfel că dublura a filmat în locul actorului si cadrul cu prim-planul.
  10. Pentru a nu fi declarat interzis sub 18 ani, Spielberg a trebuit să taie câteva scene la montaj, printre care şi un cadru in care se vede un picior muşcat de rechin cum se scufundă încet în jos. Dacă filmul ar fi fost interzis sub 18 ani, i-ar fi fost mult mai greu să ajungă la recordul de box-office pe care l-a stabilit la data lansării.
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim