Tangerine, unul din cele mai bune filme de la Sundance, filmat cu iPhone 5s
Una din surprizele ediţiei de anul acesta a Sundance a venit vineri la premiera filmului Tangerine când regizorul Sean Baker a dezvăluit audienţei că întregul său film a fost filmat cu iPhone 5s.
Tangerine, filmul cu buget redus al lui Sean Baker despre Ajunul de Crăciun a două prostituate transsexuale din Los Angeles, a avut premiera în a doua zi a Festivalului de Film Sundance. Surpriza a venit în momentul când regizorul a anunţat publicului prezent la proiecţie că filmul său a fost filmat în întregime cu trei iPhone 5s. Baker a aratat spectatorilor prezenţi un iPhone 5s, glumind că l-a furat de la producţia filmului. Pe lângă faptul că a filmat efectiv cu iPhone, regizorul a mai dezvăluit că pentru a obţine look-ul dorit a folosit aplicaţia Filmic Pro (7.99 $) şi un obiectiv anamorfic de la Moondog Labs. Şi binenţeles că pentru a controla camera iPhone-ului şi mişcările ei, aceasta a fost montată pe un steadycam, căci altfel din cauza formei şi dimensiunii reduse a aparatului, oricat de stabile ar fi mână celui ce manevrează camera, tot ar fi ieşit imagini mişcate.
Multe filme de amator au fost trase pe iPhone, câteva reclame şi promo-uri (cum am văzut AICI sau AICI), chiar şi unul sau două cadre din filme mari (Scorsese ne spune AICI cum un cadru din Lupul de pde Wall Street a fost tras pe iPhone) dar Tangerine este primul film de la Sundance filmata proape în întregime pe iPhone. Regizorul a luat această decizia din cauza bugetului extrem de scăzut de care a avut parte pentru film. Cu toate acestea, când vezi filmul nu îţi vei da seama că a fost filmat pe un dispozitiv mobil. Chiar şi regizorul Scott Baker a recunoscut că a fost surprins de cât de uşor a fost de folosit dispozitivul celor de la Apple.
Poţi face un film superb cu un buget minuscul
Regizorul Sean Baker şi directorul său de imagine Radioum Cheung au reuşit să dea filmului un look aparte şi foarte potrivit cu subiectul şi cu locaţiile alese. După cum spune regizorul, de obicei la filmele cu subiecte sociale realiste în post-producţie culorile se desatureaza, însă la Tangerine au mers direcţia opusă: au intensificat culorile şi au dat o saturaţie foarte mare imaginii. Astfel culoarea de bază a filmului a ajuns să fie portocaliul, cee ace a dus şi la titlul filmului (tangerine=mandarină). Majoritatea scenelor au loc în corţuri de stradă mizere sau în locaţii cu lumină puternică, locaţii care fac parte din habitatul natural al personajelor principale. Într-un final au adăugat digital filmului un efect de “grain”, doar cât să dea filmului o senzaţie cât mai apropiată cu cele trase pe peliculă. Astfel, ei au reuşit să dea filmului un feeling şi un realism ca de documentar, ceea ce ajută foarte mult naraţiunea filmului.
Ca de obicei, şi în acest film al lui Baker găsim o mixtură de actori ne-profesionişti (Kiki Kitana Rodriguez şi Mya Taylor) cu actori profesionişti (James Ransone). Regizorul le-a găsit pe cele două protagoniste la un centru LGBTQ din Los Angeles, foarte aproape de unde locuieşte. James Ransone a declarat că la început nu a fost convins că alegerea de a trage filmul pe iPhone este decizia corectă. Trecerea de la un rol în super serialul HBO The Wire la un film tras pe iPhone a fost destul de greu de digerat pentru Ransone. Dar în timp a ajuns să aprecieze versatilitatea dispozitivului. (Exemplu: Baker a tras câteva scene montând iPhone-ul pe bicicleta sa şi făcând cercuri în jurul actorilor). Filmul este produs de Mark şi Jay Duplass, invitaţii speciali la Sundance 2015.