Cristian Mungiu, membru al juriului competiţiei la Cannes

Cineastul român Cristian Mungiu face parte din juriul competiţiei oficiale a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (15 – 26 mai), prezidat în acest an de regizorul şi producătorul Steven Spielberg. Este pentru prima dată când un cineast din România este invitat să facă parte din juriu la Cannes.

Juriul este format pe lângă Steven Spielberg (preşedinte) de Nicole Kidman, Christoph Waltz, regizorul Ang Lee (Life of Pi), Daniel Auteuil, regizoarea Lynne Ramsay, cineasta japoneză Naomi Kawase şi actriţa Vidya Balan.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje “Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul “După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

Cea de-a 66-a editie a Festivalului de la Cannes se va desfasura intre 15 si 26 mai, iar Romania are deja o productie inscrisa in competitie, cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, “Ca o umbra de nor”, care a fost selectionat in sectiunea “Quinzanne des Realisateurs”. Actita franceza Audrey Tautou, cunoscuta din filmele “Amelie” si “Codul lui da Vinci”, ca fi gazda festivalului.

Poate ti-ar mai place sa citesti
Workshopul de umor Humorous Creative Writing cu Călin Petrar de la Times New Roman Călin Petrar,
Studiu: Netflix folosește 15% din banda de internet la nivel mondial Sandvine, o companie ce
Game of Thrones a reușit să ia premiul pentru cel mai bun serial dramă la
Green Book al lui Peter Farrely a luat premiul publicului la Festivalul de la Toronto,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *