Aferim, propunerea României pentru Oscar 2016

Lungmetrajul Aferim regizat de Radu Jude este propunerea României pentru categoria Cel mai bun film străin la gala premiilor Oscar de anul viitor. Anul acesta 14 filme au fost pe lista filmelor eligibile pentru a fi propuse, printre care De ce eu? al lui Tudor Giurgiu, Alt Love Building al Iuliei Rugină sau Comoara lui Corneliu Porumboiu.

Aferim este unul din cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani. Un film istoric despre un zapciu ce caută un fugar împreună cu fiul său în Ţara Românească a secolului XIX. În rolurile principale îi găsim pe Teodor Corban, Mihai Comănoiu şi Cuzin Toma, regia fiind semnată de Radu Jude. Filmul a fost produs de Hi-Film, în colaborare cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Aferim a stabilit, la lansarea în cinematografele din România, recordul pentru cei mai mulţi spectatori în weekend-ul de lansare pentru un film românesc, în ultimii 13 ani.

Regulamentul Academiei Americane de Film, organizatorul Galei premiilor Oscar, spune că sunt eligibile pentru categoria Cel mai bun film străin lungmetrajele produse în afara Statelor Unite şi care au un dialog preponderant într-o altă limbă decât engleza. Pentru premiile de anul viitor, filmele trebuie să fi fost lansate în ţara de origine între 1 octombrie 2014 şi 30 septembrie 2015 şi să fi rulat cel puţin 7 zile consecutive într-un cinematograf. Propunerile ţărilor trebuie să ajungă la Academia de Film până cel târziu în 1 octombrie. Dintre toate filmele propuse se vor alege initial 9 finaliste, dintre care apoi se anunţă cele 5 filme nominalizate.

Nominalizările pentru Oscarul de anul viitor se vor anunţa pe 14 ianuarie 2016, în timp ce Gala de decernare a premiilor va avea loc pe data 28 februarie 2016.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inscrie-te la Newsletter!

Iti vom trimite cel mult un mail pe saptamana cu articolele noastre si cele mai importante stiri ale saptamanii din lumea filmului

Super! Te-ai inscris la newsletterul nostru. Multumim