30 de ani de la lansarea lui Back to the Future
Zilele acestea s-au împlinit 30 de ani de când Michael J Fox cucerea lumea întreagă interpretându-l pe Marty McFly în Back to the Future. Pentru a sărbători cele trei decenii trecute de la lansare, echipa filmului pregăteşte o serie de evenimente speciale, cum ar fi proiecţii aniversare, întâlniri şi sesiuni de Q&A cu membrii echipei. Pentru a sărbători cum se cuvine un adevărat film clasic, avem mai jos câteva lucruri pe care e posibil să nu le ştiţi despre originalul Back to the Future.
- Iniţial, într-o variantă timpurie a scenariului,maşina timpului trebuia să fie construită într-o spălătorie auto. Sau cel puţin într-o încăpere. Regizorul Robert Zemeckis şi producătorul Bob Gale au venit cu ideea cu DeLorean-ul şi astfel totul a început să se mişte în direcţia potrivită.
- Sfârşitul iniţial nu avea nicio legătură cu fulgerul. De fapt Marty trebuia să ajungă în deşert în Nevada, la locul unde se testau armele nucleare în anii ’50, pentru a se folosi de energia nucleară pentru a ajunge înapoi în 1985.
- Iniţial în scenariu, animalul de companie al lui Doc Brown era un cimpanzeu. Totul s-a schimbat când şeful studioului Universal, care a produs filmul, le-a trimis o notă lui Zemeckis şi Gale să schimbe cimpanzeul cu un câine, motivul fiind că niciun film cu un cimpanzeu nu a făcut vreodată în istoria cinematografiei profit.
- Filmul nu a plăcut tuturor atunci când a fost lansat. Deşi în general recenziile au fost pozitive, un critic a avut o cronică clar defavorabilă filmului, ceea ce i-a făcut pe toţi colegii săi de muncă de la un post TV să îl preseze să meargă să îl mai vadă o dată. După multe presiuni, criticul a fost să revadă filmul, iar recenzia ce a urmat a fost şi mai defavorabilă decât prima.
- Nu era planificată nicio continuare. Maşina zburătoare de la sfârşitul primei părţi era doar o glumă. Dar după imensul succes pe care filmul l-a avut, a devenit evident atât pentru Zemeckis cât şi pentru Gale că filmul va fi produsă o continuare. Iar pentru a-şi proteja munca depusă la primul film, ambii au descis să îşi reia rolurile şi la partea a doua.
- Back to the Future II a fost împărţit în două filme, rezultând astfel Back to the Future part II şi Back to the Future part III, o idee revoluţionară care în ziua noastră pare ceva obişnuit (de la Harry Potter la Hunger Games, multe continuări au fost împărţite în două filme). Atunci când Zemeckis a cerut aprobare pentru împărţirea celei de-a doua părţi în două, şeful de la Universal a spus: “Asta e ori cea mai bună idee ori cea mai trăsnită idee. Să o facem!”.
- Chiar şi între cei implicaţi în realizarea seriei, părerile asupra filmelor sunt împărţite. Lui Zemeckis îi place foarte mult Back to the Future part II, în vreme ce producătorului Steven Spielberg nu prea. Spielberg este fanul celui de-al treilea film şi al întregii poveşti western.
- Nu va exista un Back to the Future IV. Cel puţin nu atâta vreme cât regizorul Robert Zemeckis are ceva de spus în privinţa asta. Acesta a fost destul de vehement în declaraţiile sale privind o renaştere a seriei în zilele noastre: “Nu cred că ar trebui să existe o a patra parte la niciun film. Trei e un număr dramatic. E o strcturăpe trei acte. Patru e un număr par, e un număr plictisitor.”